Laminaatti, vinyylilattia vai puulattia?

Lattiamateriaalin hankintaa suunniteltaessa ovat vaihtoehdot usein laminaatti, vinyylilattia tai puulattia. Myös hakukoneille usein esitettävä kysymys kuuluu ”laminaatti vai parketti?” tai ”vinyylilankku vai parketti?”

Laminaattia pidetään kestävänä ja helppohoitoisena lattiamateriaalina. Laatuja löytyy monenlaisia ja laminaatin laatuun ja kestävyyteen kannattaa kiinnittää hankintaa tehdessä eritystä huomiota. Laminaatteja saa periaatteessa millä tahansa kuosilla, koska kuvio on tulostettu ja tuloste on suojattu pinnoitteella. Pinnoitteen kulutuskestävyyksissä on paljon eroja, kestävyys ilmenee laminaatin käyttöluokasta (KL). 

Tilo Favorito Scotch vinyylilattia

Vinyylilattia (eli vinyylilankku tai vinyylikorkki) on käytännössä muovimaton jalostuneempi muoto. Sana ”vinyyli” viittaa usein PVC:hen, jonka käyttöä on rajoitettu monessa kohtaa sekä sen ftalaatin että hävittämisen hankaluuden takia. PVC on ongelmajätettä, koska sitä ei voi turvallisesti hävittää polttamalla. Vinyylikorkilla tarkoitetaan yleensä tuotetta, jossa on korkkipohja. Tällainen tuote ei tarvitse välttämättä erillistä askeläänieristettä.

Laminaatit ja vinyylikorkit ovat useimmiten varustettu lukkopontilla ja ne ovat asennettavissa uivana. Molemmissa tuotteissa pääosa raaka-aineista on synteettisiä ja öljypohjaisia (muoveja tai erilaisia polymeerimateriaaleja).

Puulattioita löytyy monenlaisia

Ohutpuu- ja kovapuulattioissa on ohut, noin 0,5 mm pintaviilu liimattuna useimmiten kovalevylle (high-density fibreboard, hdf). Kovapuulattiassa pintaviilu on kovetettu kyllästämällä se wood powder -tekniikalla. Viiluvahvuisilla puulattioilla on kaikki puupinnan ominaisuudet. Ohutpuulattioiden kohdalla usein mietitään pinnan kestävyyttä, kun kulutuspinta ei ole hiottavissa. Varsinkin kovalevyrunkoiset ohutpuulattiat kestävät hyvin kulutusta, sillä kovalevy antaa tukea ohuen pintaviilun alla.

Parketiksi saa kutsua puulattiaa, jossa on vähintään 2,5 mm kulutuspinta. Massiivipuulattiaksi taas saa kutsua tuotetta, jossa on yli 6 mm kulutuspinta. Parkettien ja massiivipuulattioiden rakenne-eroja olemme avanneet aiemmassa blogissamme.

B:Hard kovapuulattia Tammi Crack 223 mm

Puulattioiden kulutuskestävyyttä mitataan Brinell kovuudella. Parketeissa Brinell kovuus on puulajikohtainen: saarni ja tammi ovat suurin piirtein yhtä kovia (Brinell 3,3-4,3), havupuut kuten lehtikuusi, douglaskuusi ja mänty sekä kotimainen koivu ovat pehmeämpiä (Brinell 2,5-3,0).

Kerroksista koostuvien (välisäle, vaneri, hdf jne.) puulattioiden liimauksessa on käytetty vaihteleva määrä liimoja. Vaneri on itsessään ristiinliimattua puuviilua. Teollisissa prosesseissa käytettävät liimat ovat kehittyneet viime vuosina merkittävästi ja niiden sisäilmaemissiot (sisäilmaan haihtuvat yhdisteet) ovat hyvin matalat. Puulattioiden hävittäminen on myös helppoa, ne voidaan kierrättää pinnoitettuna puuna jäteasemilla.

Miten lattiamateriaalit sitten eroavat käytännössä?

Kaikki laminaatit, vinyylilattiat ja puulattiat soveltuvat yleensä asennettavaksi lattialämmityksen kanssa. Puu elää luonnon materiaalina luonnollisesti eniten olosuhteiden mukaan. Parhaan lopputuloksen saakin, kun asentaa puulattian kauttaaltaan liimattuna aluslattiaan.

Laminaatin ja vinyylilattian etuna aitoon puulattiaan on ennakoitava ulkonäkö, joka tosin saattaa näyttää hieman tylsältä isossa pinta-alassa. Puulattian kuvio on aina yksilöllinen eikä sama kuvio toistu koskaan.

Floordecor Tammi Kalanruoto 100×600 mm

Kävelytuntuma on hyvin olennainen osa lattiapäällysteen käyttäjäkokemusta. Laminaattien ja vinyylilattioiden kohdalla pintaa pidetään usein kylmänä verrattuna aitoon puupintaan. Puulattian pintatyöstö (hionta tai harjaus) ja pintakäsittely (öljy, öljyvaha, lakka) vaikuttavat erittäin paljon myös kävelytuntumaan. Lattiamateriaalin mallipalaa kannattaakin kokeilla paljaalla jalalla sekä erilaisia sukilla.

Lattian hoito ja ylläpito on hyvin materiaalikohtaista ja puulattioissa ylläpitoon vaikuttaa myös pintakäsittely. Puulattiat ovat ohutpintaisia tuotteita lukuun ottamatta periaatteessa hiottavia, vaikka emme suosittele kaikkien parkettien hiomista. Halvoissa parketeissa uuden asentaminen tulee vain marginaalisesti kalliimmaksi kuin hiominen ja pintakäsittely. Palaamme puulattioiden huoltoon ja ylläpitoon myöhemmi tulevissa blogeissamme.

Autamme mielellämme sinua sopivan lattiapäällystemateriaalin valinnassa.