Onnistunut lattiaremontti

Onnistuneessa lattiaremontissa on muutama tärkeä seikka, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

TYÖVÄLINEET JA MENETELMÄT
Onnistunut lattia-asennus tehdään hyväkuntoisilla ja laadukkailla työvälineillä. Lattia-asennukseen tarvittavat työkalut ovat määrältään kohtuulliset. Kunnon sirkkeli, kuviosaha, monitoimityökalu ja nippu käsityökaluja riittävät. Huolehdi että terät ovat hyvässä kunnossa. Noudata valmistajan asennusohjetta.

Liimattaessa alustaan on hyvä huomioida myös oikeat työvälineet ja liimavalmistajan menetelmät.

OLOSUHTEET JA VALMISTELUT
Varsinkin puulattiamateriaaleissa asennusaikaiset olosuhteet tulee olla oikeanlaiset: lämpötilan ja kosteuden tulee olla stabiili ja asennustila rauhoitettu asennusta varten. Lattia-asennus on rakennus- tai remontointiprojektin viimeisimpiä työvaiheita. Lattialämmityskohteissa tulee kiinnittää erityistä huomiota lämmitysjärjestelmän oikeanlaiseen käyttöön ennen asennusta, asennuksen aikana ja asennuksen jälkeen.

Aluslattian tulee olla suora ja kuiva. Uusissa kiviainespohjaisissa aluslattioissa on tehtävä poikkeuksetta kosteusmittaus RT-ohjeen mukaisella menetelmällä. Pelkän pintakosteuden mittaus ja laskennallisen kuivumisajan laskeminen kalenterista eivät ole luotettavia menetelmiä. Suoruus tulee olla +/-2-3 mm 2 metrin matkalla. Lattian ei tarvitse olla vaaterissa, mutta siinä ei saa olla liian suuria nousuja ja laskuja. Alustaan liimattaessa aluslattian pinnan tulee myös olla sileä hyvä liimatartunnan aikaansaamiseksi.

ASENNUS
Itse asennus on hyvin tehtyjen valmistelujen jälkeen nopeaa. Lankku- tai lautaparketin asennuksen tekee kokemattomampikin asentaja laadukkaasti ja siististi, työhön menee todennäköisesti vain ammattilaista enemmän aikaa. Kalalnruoto- ja muita kuvioparketteja ei kannata tehdä ensimmäistä kertaa itselleen, vaan on suositeltavaa luottaa näissä riittävän kokeneeseen ammattilaiseen.

ASENNUKSEN JÄLKEEN
Asennuksen jälkeen tehdään vielä yleensä viimeisiä viimeistelytöitä. Siksi parketin suojaukseen kannattaa satsata, uuteen parkettiin tulee helposti näkyviä vaurioita viimeistelyn ja muuton aikana. Parkettia suojattaessa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota lattialämmitykseen: suojakerros toimii eristeenä ja riski kauttaaltaan suojatun parketin lämpötilan nousulle kannattaa välttää säätämällä lämmitysjärjestelmän lämpötilaa.